Soorten shutters voor binnen

Welke soorten shutters zijn er? Je kunt ze onderverdelen in shutters voor binnen en buiten. De opties voor buitenshutters lees je hier. Binnenshutters, ook wel houten binnenluiken genoemd, worden van origine gemaakt van hout. Tegenwoordig kunnen shutters echter van vele materialen worden gemaakt.

Houten shutters

Het meest gebruikte materiaal voor de productie van shutters is nog steeds hout. Veel gebruikte houtsoorten zijn lindehout, teak, white teak, eiken en western red cedar, ieder met hun unieke eigenschappen. Zo is de ene houtsoort lichter qua gewicht en geeft de andere houtsoort de shutters een robuuste uitstraling door de zichtbare houtnerven.

Bij je keuze voor shutters is het van belang om rekening te houden met de functionele eigenschappen van het hout, zoals het gewicht. White teak is bijvoorbeeld veel lichter dan eiken en kan daardoor gebruikt worden voor een grotere maat paneel. Wil je je shutters beitsen of lakken, dan bepaalt wellicht de tekening van het hout je keuze voor een houtsoort. Zo is cederhout populair vanwege de bruinrode kleur, zonder vlammen of noesten. Behandeld met olie komt de natuurlijke uitstraling van deze houtsoort helemaal tot zijn recht.

Sommige merken bieden een voordeliger alternatief in de vorm van composiethout. Deze shutters zijn opgebouwd uit samengeperste houtvezels, een soort mdf. Door het gebruik van restvezels is dit een erg duurzaam type shutter.

Aluminium shutters

Shutters zijn ook leverbaar in aluminium. Vaak is dit hoogwaardig geanodiseerd aluminium, dat heeft een matte afwerking. Dit materiaal wordt veelal gebruikt voor buitenshutters, maar kan natuurlijk ook binnen worden toegepast. Bijvoorbeeld voor een vochtige ruimte zoals een badkamer of keuken.

Kunststof shutters

Shutters zijn ook in kunststof leverbaar, vaak zijn ze dan waterproof. Bijvoorbeeld shutters van het materiaal ABS, dit is een hard en sterk kunststof. 

Ook de kunststof PVC wordt door diverse fabrikanten gebruikt voor het maken van shutters. Kunststof shutters zijn zo goed als onderhoudsvrij én waterdicht. Hierdoor zijn kunststof shutters ideaal voor ramen in vochtige ruimtes zoals badkamers, zwembaden en keukens.

Er zijn ook leveranciers die shuttermaterialen combineren, bijvoorbeeld een houten frame met kunststof lamellen. Op die manier combineer je het beste van beide materialen: het hout voor de stevigheid en uitstraling, kunststof voor het lichte gewicht. Dit biedt weer andere mogelijkheden in paneelgroottes en montageopties.