Hoe bedien je shutters?

De lamellen van shutters staan niet in een vaste stand, zoals bij louvredeurtjes, maar zijn te verstellen. Zo kun je zelf de lichtinval en de hoeveelheid privacy bepalen.
Lees hieronder wat de verschillende opties zijn voor het bedienen van de shutters.

Bedieningsstokje

De meeste shutters worden bediend met een stokje / latje dat alle lamellen met elkaar verbindt. Dit wordt ook wel een center-tile bediening, of een tilterstok genoemd.

Een tilterstok wordt meestal in het midden van de shutter geplaatst. Soms wordt de stok ook aan de zijkant van het shutterpaneel geplaatst. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het shutterpaneel een schuine zijde heeft. Om alle lamellen met elkaar te kunnen verbinden moet de bedieningslat aan de zijkant van het paneel worden bevestigd.

Maar hoe bedien je shutters die geplaatst zijn in hoge ruimtes? Hiervoor is een aparte bedieningsstok beschikbaar waarmee de lamellen makkelijk te kantelen zijn, zodat ook op de moeilijk bereikbare plekken de juiste lichtinval te regelen is.

Silent view: verborgen bediening

Dit zijn shutters waar geen stokje aan bevestigd zit. In het frame van deze shutters zit een mechanisme verwerkt dat de lamellen aan elkaar koppelt. Wanneer je een van de lamellen beweegt, draaien de andere lamellen mee. Doordat de shutter geen 'stokje' heeft, zorgt dit voor een modernere uitstraling van de shutter. Zeker als je kiest voor een bredere lamel (bijvoorbeeld 89 of 114 mm) krijgt de shutter een strakke look.

Silent view wordt ook wel clear view bediening genoemd. Clear view is eigenlijk de voorganger van silent view shutters, maar wordt nog steeds door veel shutterfabrikanten toegepast. De lamellen van shutters met een clear view bediening worden aan de achterkant van de shutter aan elkaar verbonden met een stang. Vanuit de woonkamer zie je dit niet, maar vanaf buiten zie je de stang dan wel zitten.

Elektrische bediening

Elektrische shutters, ook wel bekend onder de naam remote shutters, zijn shutters die bediend worden door middel van een afstandsbediening. Dit vergemakkelijkt de bediening van de lamellen en zorgt voor meer wooncomfort voor bijvoorbeeld ouderen. Voor hen is een handmatige bediening niet altijd even makkelijk wanneer shutters hoger hangen. Het overwegen van elektrische shutters is ook de moeite waard bij hoge dakramen of bij grote raampartijen met veel shutters.

De elektrische afstandsbediening, die overigens eenvoudig te bedienen is, zorgt op deze manier voor meer woongemak. De motorische aandrijving is weggewerkt aan de achterzijde van de shutterpanelen. De shutter pikt het signaal van de afstandsbediening op door een klein oogje aan de voorzijde van het paneel.