Waar moet ik op letten bij het kopen van shutters?

Als je shutters gaat aanschaffen, moet je een keuze maken uit de vele shutter merken. Op deze website schrijven we ook over de prijsverschillen. Toch zijn er nog meer zaken waar je op kunt letten. In de houtsoort zitten grote verschillen, maar ook in de afwerking. Let bij je keuze op de volgende dingen:

De constructie van de panelen

Hoe zijn de stijlen bevestigd en verlijmd? Een pengatverbinding is een goede, degelijke constructie van de panelen. Hiermee wordt een groter lijmoppervlak gecreëerd. Deze verbinding zorgt voor een zeer sterke shutter. Shutterleverancier JASNO maakt bijvoorbeeld gebruik van deze constructie.

 

De bediening

Hoe werkt het mechanisme waarmee de verstelbare lamellen open en dicht kunnen? Vele shutters zijn te bedienen met een verticale bedieningslat. Dit 'bedieningsstokje' zit bevestigd aan alle lamellen van de shutters, van onder tot boven. Door het stokje te bewegen, bewegen alle lamellen mee. Ook zijn er shutters zonder bedieningsstok. Bij deze shutters ('silentview' of 'clearview' shutters) zijn de lamellen met elkaar verbonden in de zijstijl. Beweeg een lamel, en de andere lamellen bewegen mee. Voor deze optie betaal je vaak een meerprijs omdat de bediening weggewerkt moet worden in de zijstijl van het paneel en dit dus meer werk is.

De lak

Kunnen de shutters tegen krassen, vocht en UV-licht? Vaak worden duurdere shutters behandeld met een betere (meubel)lak. Let hier goed op wanneer je de shutters wilt plaatsen in de badkamer of keuken. Het zou namelijk zonde zijn als blijkt dat de gekozen shutters niet tegen vocht kunnen. JASNO heeft speciaal voor vochtige ruimtes de Aqualine shutters ontwikkeld. Deze shutters zijn gemaakt van kwalitatief hoogwaardig kunststof en daardoor spatwaterproof.

De scharnieren

Hoe draaien de lamellen en wat voor scharnieren worden er gebruikt? Wil je shutters met bewegende lamellen zodat je zelf kunt bepalen hoeveel licht er binnenkomt? Of wil je shutters waarbij de lamellen vast zijn gezet, ook wel louvredeurtjes genoemd? Deze laatste optie wordt vaak gekozen wanneer je shutters wilt inzetten als kastdeur, inloopkast of buitenluik, waarbij de lichtinval minder van belang is.

De montage

Hoe worden shutters gemonteerd? Ook in de montage van de shutters zijn verschillen zichtbaar. Het op de juiste manier plaatsen van shutters is vakwerk. Bovendien zijn er uiteenlopende manieren om shutters te monteren. Niet iedere monteur beschikt over de kennis om shutters op de manier te plaatsen die in jouw situatie het mooiste of beste is. Wanneer je weet waar je op moet letten, is het beoordelen van de verschillende merken een stuk minder moeilijk.

Garantie op shutters

De meeste shutterleveranciers geven tussen de 1 en 5 jaar fabrieksgarantie op shutters.