Wat zijn shutters?

Shutters worden ook wel binnenluiken of klapluiken met verstelbare lamellen genoemd. Het is een mooie vorm van raambekleding: shutters zijn een echte eyecatcher in elk interieur. De meeste shutters zijn gemaakt van hout, maar ze zijn ook in andere materialen verkrijgbaar, zoals pvc of aluminium. Shutters zijn ideaal om het zonlicht zodanig te regelen, dat het licht mooi naar binnen valt op ieder moment van de dag. Door de verstelbare lamellen zijn shutters altijd in staat het licht zo te kantelen, dat je veel of weinig licht naar binnen laat schijnen.

American shutters

Vroeger sprak men vaak over Amerikaanse shutters (American shutters). De eerste shutterfabriek stond namelijk in Californië en de houten shutters zijn dus waarschijnlijk vanuit Amerika naar Nederland gekomen. Maar ook de oude Grieken gebruikten vroeger al houten shutters om zonlicht en warmte buiten te houden.

Shutters zijn een populaire vorm van raambekleding in zowel de Verenigde Staten als Australië, Canada en Groot Brittannië. Ze noemen ze hier ook vaak wel Plantation shutters. En ook in Europa zijn de houten binnenluiken de laatste jaren enorm populair geworden. Je moet maar eens kijken op televisie: in bijna elke (Amerikaanse) film of tv-serie komen shutters voor!

Wat zijn houten binnenluiken?

Houten binnenluiken is een andere naam voor shutters. Houten binnenluiken en shutters zijn verder hetzelfde. Shutters, ook wel american shutters of plantation shutters genoemd, is de Engelse benaming voor luiken. In het Engels worden buitenluiken ook shutters genoemd. In Nederland noemen we het vaak houten binnenluiken, om aan te geven dat het gaat om binnenraamdecoratie in plaats van luiken voor buiten.

De naam shutters is in Nederland echter bekender, onder andere doordat een aantal leveranciers (JASNO Shutters, Sfeervolle Shutters, Shutters van Gijs, Shutterkoning, etc.) dit als onderdeel van de bedrijfsnaam heeft.

Wat zijn de voordelen van shutters?

Met shutters kies je voor raambekleding die echt iets toevoegt aan je interieur. We zetten de voordelen voor je op een rijtje:

Shutters zijn duurzaam als raamdecoratie of zonwering en verhogen de waarde van je woning. In de meeste gevallen kun je shutters meefinancieren bij het afsluiten van je hypotheek. Je staat dan niet in één keer voor een grote uitgave.

Ronde ramen, dakramen, draaikiepramen, hoge ramen, brede ramen en speciale raamvormen: shutters zijn op vrijwel alle raamsoorten te plaatsen. Ze zijn niet alleen functioneel als raamdecoratie, ook als roomdivider of kastdeur zijn shutters een prachtige aanvulling op je interieur.

Met shutters als zonwering kun je de lichtinval perfect regelen. Helemaal dicht of open, of half geopend zodat het wel lekker licht is in huis, maar je geen last hebt van fel zonlicht bij het lezen, computeren of tv-kijken. Het biedt zo ook de nodige privacy, terwijl er toch licht naar binnen valt door de verstelbare lamellen. Bij shutters met een zogenaamde tussenverbinding of tussenligger kun je er zelfs voor kiezen om de onderste lamellen te sluiten en de bovenste open te laten.

En nog meer voordelen:

Shutters hebben naast het decoreren van ramen ook een isolerende functie. Zo houd je de warmte binnen in de winter, blijft het huis koel in de zomer én bespaar je dus op je energierekening.

Shutters zijn makkelijk schoon te houden. Als je last hebt van allergieën is dat wel zo prettig. Ga met een swiffer of een licht vochtig doekje over de lamellen en viezigheid verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Veel shutters zijn bestand tegen vocht. Dit maakt shutters de ideale zonwering of raamdecoratie in je badkamer. Check dit vooraf wel goed bij de leverancier, dit is namelijk niet bij alle shuttermerken het geval.

Shutters zijn zeer kindveilig. Er zitten geen touwtjes aan waar kinderen in vast kunnen blijven zitten. De lamellen zijn bovendien zeer gemakkelijk te bedienen.

Natuurlijk zijn er ook redenen om juist voor gordijnen of andere raamdecoratie te kiezen. Iedereen heeft nou eenmaal zijn eigen stijl en persoonlijke voorkeur. Maar hopelijk hebben we je geïnspireerd om voor shutters te kiezen!