Gordijnen en shutters

Gordijnen zijn altijd al een veel verkocht raambekledingsproduct. Je hangt ze voor het raam of de raamopening en schuift ze eenvoudig open of dicht. Kies uit een stof die past bij je interieur en je budget, ophangen en klaar! Shutters zijn luiken die je voor je raam plaatst. Je verandert de lichtinval door het verstellen van de lamellen. Met shutters kun je de bijzondere vorm van je raam benadrukken, die je bij gordijnen juist verbergt achter de stof.

Zijn shutters te combineren met gordijnen?

Het is zeker mogelijk om één raam met meerdere raambekledingsproducten te bekleden. Houten shutters in combinatie met een ander materiaal geven de shutters een andere look. Mis je toch de stof voor je ramen? Combineer dan bijvoorbeeld witte shutters met gordijnen in de kleur van je accessoires. Of ga juist voor gordijnen en shutters in dezelfde kleur voor een rustige uitstraling. Dit is bijvoorbeeld erg fijn in een slaapkamer, waar rust belangrijk is.
De combinatie van shutters en gordijnen zorgt niet alleen voor een andere uitstraling, ook de voordelen van beide producten worden gecombineerd en vullen elkaar aan.

Shutters duurder dan gordijnen

Shutters lijken in eerste instantie veel te duur als je ze vergelijkt met gordijnen. Maar bij gordijnen heb je meer meters stof nodig dan dat je raamopening is, in verband met het plooien van de gordijnen. Als je dan de prijs uitrekent op het benodigde aantal meters stof, eventueel voeringsstof, rails, plus de kosten voor het op maat maken, dan is het ineens een heel andere prijs. Verder ligt het aan je eigen budget: ga je voor goedkope doe-het-zelf shutters of voor dure, handgemaakte gordijnen? Je bepaalt de prijs daardoor zelf.

Zijn shutters net zo verduisterend als gordijnen?

Ja en nee. Het ligt aan de soort gordijnen. Verduisterende gordijnen sluiten het licht helemaal buiten, behalve bij de rail en soms bij de zijkanten. Bij niet-verduisterende gordijnen hangt het af van de transparantie van de stof: het licht kan binnenkomen door de stof heen.
Shutters zijn houten panelen waarvan de lamellen heel dicht op elkaar aansluiten. Je houdt echter wel minuscule kiertjes tussen de lamellen, waar licht doorheen kan komen.

Daarnaast zijn er verschillen tussen de verschillende shutterleveranciers in de scharnieren. Bij verborgen scharnieren is de kier tussen het paneel en het frame minder groot dan dat je bij shutters met opdekscharnieren hebt.

En tenslotte is er nog verschil tussen doe-het-zelf of goedkope shutters en maatwerk shutters. Deze laatste worden altijd op maat gemaakt en sluiten daardoor perfect aan bij de raamopening.