Shutters van de bouwmarkt

Wil je shutters van Karwei, Praxis, Hubo of Gamma? Dat kan! Bij veel bouwmarkten kun je tegenwoordig eenvoudige 'doe-het-zelf'-shutters kopen. Deze zijn meestal voordeliger qua prijs. Je moet de shutters dan wel zelf halen, soms in de gewenste kleur spuiten, op maat maken en installeren.

Hoe werkt het bestellen van shutters bij een bouwmarkt?

Allereerst bepaal je van tevoren of je de shutters in of op het kozijn óf op de muur wilt plaatsen. Dan meet je de maten van de ramen op en ga je naar de plaatselijke bouwmarkt om de shutters te bestellen. Je moet de bestelde shutters op maat zagen, de scharnieren op het paneel plaatsen en de montagelat op de muur of kozijn bevestigen. Vervolgens schroef je de panelen op de montagelat en verf je de shutters voor een nette afwerking. In het televisieprogramma 'Eigen huis en tuin' werd in een van de afleveringen aandacht besteed aan doe-het-zelf shutters van Praxis.

Een uitgebreid stappenplan kun je bij Praxis, Karwei, Hubo of Gamma opvragen. Soms kun je tegen een meerprijs de shutters op maat laten maken en/of laten monteren door de bouwmarkt. Teveel werk? Bij veel A-shuttermerken (JASNO shutters) gebeurt het inmeten en monteren van shutters altijd door een vakman.

Waardoor verschilt de prijs?

Het verschil in prijs komt vaak doordat er andere keuzes zijn gemaakt in het shutter aanbod. Goedkopere shutters hebben meestal minder mogelijkheden voor speciale raamvormen. Ook kan er verschil zijn in de gekozen houtsoort en lakafwerking. En niet geheel onbelangrijk: hoe zit het met de garantie op de shutters? Let ook op de service van de leverancier: of het op maat gemaakt wordt of dat je het zelf moet zagen. En hoe gaan zij met eventuele klachten om? Tenslotte kunnen shutters vaak ook goedkoper aangeboden worden als je ze zelf moet monteren.

Wat is beter?

Dat is niet eenvoudig te zeggen. Let er in elk geval altijd goed op wát je koopt, dus wat inbegrepen is in de prijs. Het blijft hoe dan ook een grote investering, dus denk er goed over na. Kwaliteit shutters zien er na jaren nog steeds goed uit.

Mocht je een koophuis bezitten: shutters worden, net als een mooie houten vloer gezien als pluspunt. Een makelaar benoemt dat dan ook, net als op Funda.nl. Mocht je een huis (laten) bouwen en shutters willen aanschaffen: omdat shutters nagelvast in het huis worden bevestigd, kan je ze ook financieren vanuit een bouwdepot. Informeer hiernaar bij je hypotheekverstrekker.