Verschil shutters en jaloezieën

De termen 'shutters' en 'jaloezieën' worden regelmatig door elkaar gebruikt. Als je bijvoorbeeld zoekt in Google dan vind je bij het zoekresultaat 'shutters' ook advertenties van jaloezieën. Maar het is toch echt niet hetzelfde! Shutters zijn binnenluiken met verstelbare lamellen, die je dus als een luik openklapt. Jaloezieën hebben ook verstelbare lamellen, maar deze hangen aan koorden en trek je door middel van die koorden omhoog.

Kwestie van verschil

Het grootste verschil tussen shutters en jaloezieën (ook wel blinds genoemd) is dus dat je shutterpanelen naar de zijkant openklapt zoals bij luiken, en jaloezieën optrekt net als rol- of vouwgordijnen. Bij deuren die naar binnen open gaan, is een shutter vaak handiger dan een jaloezie, omdat bij een jaloezie het opgetrokken pakket lamellen dan in de deuropening hangt en je snel je hoofd stoot.

Een ander verschil is de bevestiging van de lamellen: de shutterlamellen zitten in een frame (het shutterpaneel) en bij jaloezieën hangen de lamellen aan koorden. Dit geeft een andere uitstraling aan het product.
En natuurlijk het materiaal: shutters zijn veelal van hout, terwijl jaloezieën van hout kunnen zijn maar ook van aluminium, pvc, bamboe etc.

Het verschil tussen shutters en jaloezieën kun je via de gratis shutters en blinds app ook makkelijk voor jouw raam visualiseren. De app kun je gratis downloaden voor Android en Apple. Maak een foto van je raam en zet er shutters of jaloezieën in zodat je een indruk hebt hoe shutters of jaloezieën bij je thuis staan. Je kunt in de app spelen met kleuren, lamelbreedtes en, afhankelijk van de breedte van je raam, met het aantal shutterpanelen.

Shutters in plaats van houten jaloezieën

Zijn shutters een alternatief voor houten jaloezieën? Jazeker. Bovendien zijn er met shutters meerdere opties dan met jaloezieën, handig als je bijvoorbeeld een rond raam of openslaande deuren hebt.

Verder is het een kwestie van smaak: wat vind je mooier? Bekijk wat foto's op deze site om je te inspireren, of probeer de app van JASNO waarmee je shutters en blinds kunt vergelijken in je eigen interieur. Jaloezieën zijn in de regel ook goedkoper dan shutters. Houten jaloezieën zijn verkrijgbaar in hout, aluminium maar ook materialen als pvc, leer of bamboe. Shutters zijn voornamelijk verkrijgbaar in hout, al zijn er ook andere materialen mogelijk.