Kwaliteit van shutters

Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen van shutters. De kwaliteit van de shutter bepaalt vaak o.a. de prijs, dus het is goed om je hier verder in te verdiepen.

Lamellen trekken niet krom

Belangrijk bij massief houten shutters is de manier waarop het hout gedroogd en gezaagd is. Het hout droogt eerst zes maanden aan de lucht en vervolgens nog in de oven.

Wanneer planken horizontaal uit worden gezaagd hebben ze de neiging om, met de boog van de jaarringen mee, krom te trekken. Om ervoor te zorgen dat houten shutters hun vorm behouden, worden de betere lamellen gemaakt van kwartiersgezaagd hout. Hierbij wordt de boom overlangs in vieren gezaagd. Uit elk kwart zaagt men planken haaks op de jaarringen van de boom. Het resultaat: vormstabiele lamellen voor houten shutters van topkwaliteit. Deze techniek heeft trouwens nog een voordeel: je kunt hiermee veel langere lamellen verkrijgen.

De zijstijl van het paneel

Een ander belangrijk technisch punt is de zijstijl: de verticale stijl van het paneel waarin de lamellen bevestigd zijn. Bij de betere houten shutters bevat deze een kern van meerder lagen hardhout. Hiermee blijft de kans op kromtrekken van het paneel tot een minimum beperkt.